Ambliopie

Ochiul leneș (ambliopia) este un ochi care nu vede bine pentru că vederea nu s-a dezvoltat normal. Ambliopia nu este o afecțiune, este o consecință a  unei probleme de sănătate oculară, a unor dioptrii necorectate în timp util prin portul de ochelari sau a unui strabism.

echipamente oftalmologie

Cum se previne ambliopia?

Ambliopia se previne prin diagnosticarea  și tratarea cât mai precoce a factorilor de risc care ar putea afecta dezvoltarea normală a vederii. În sensul acesta se recomandă tuturor bebelușilor peste vârsta de 6 luni, un control oftalmologic de rutină sub formă de screening.

Ambliopia poate afecta ambii ochi?

Ambliopia bilaterală există dacă întâlnim dioptrii mari necorectate la timp la ambii ochi sau dacă există probleme de sănătate oculară ce afectează ambii ochi.

Prezența unor dioptrii mari la copii, uneori trece neobservată de către părinți până la vârstă școlară, când copilul zice că nu vede bine la tablă.

ambliopia 1
ambliopia

Până la ce vârsta se poate trata ambliopia?

Ochiul leneș se poate trata în mod ideal până la 6-7 ani. Studiile recente și experiența noastră clinică au demonstrat că Ambliopia se poate trata și la vârstă mai mare de 7 ani. Acest tratament de dezambliopizare este mult mai intens și presupune un efort mare din partea copilului și a părinților.

Cum se tratează Ambliopia?

Primul pas în tratamentul pentru ambliopie este tratarea problemei de fond. Dacă motivul ambliopiei este diagnosticat și tratat cât mai precoce, de cele mai multe ori, ochiul începe să funcționeze normal pentru că ambliopia este ușoară. În cazul în care se întârzie diagnosticul, ambliopia devine profundă, ochiul leneș trebuie stimulat vizual suplimentar prin metodele de tratament recomandate de medic.

ambliopia 3

Se poate trata ambliopia și la vârsta adultă?

Prin intermediul tehnologiei moderne și a noilor descoperiri în domeniu, ambliopia se poate recupera și la vârstă adultă. Există programe de stimulare vizuală și pentru adulți. La această vârstă, așteptările trebuie sa fie realiste, de cele mai multe ori recuperarea vederii este în medie de 2-3 rânduri la panoul de examinare.

Se poate trata ambliopia fără ocluzie?

Noile studii în domeniul recuperării vederii încurajează stimularea binoculară pentru copii care au vedere binoculară.

Există programe de stimulare vizuală pentru recuperarea ambliopiei care presupun utilizarea unor ochelari speciali așezați peste ochelarii personali în timpul exercițiilor, fără a necesita acoperirea ochiului dominant.

ambliopia 1

Ce trebuie să știe părinții despre ambliopie?​

Primii 3 ani de viață sunt cei mai importanți

Primii 3 ani de viață sunt cei mai importanți ani pentru dezvoltarea vederii. Un bebeluș se naște cu o vedere sub formă de umbre și ajunge treptat în apropierea vârstei de 3 ani să vadă aproape ultimul rând la panoul de examinare, să vadă bine culorile și să vadă corect în spațiu. La vârsta de 4 ani, vederea copilului este dezvoltată 80% ajungând la 7-8 ani sa se maturizeze, devenind asemănătoare cu vederea unui adult. 

Problemele de sănătate oculară diagnosticate și tratate cât mai devreme, asigură copilului o vedere clară și o dezvoltare normală.

Obstrucția Congenitală de Duct Lacrimo-Nazal este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la bebeluși.

Ce este ambliopia

Dr. Raluca Nițescu

Oftalmologie pediatrică și strabism

Citește CV
Dr. Georgiana Rusu

Oftalmologie adulți și copii

Citește CV
Dr. Șerban Dumitrache

Chirurgie plastică și estetică

Citește CV
Dr. Mihnea Vulpe

Oculoplastică, oftalmologie adulți

Citește CV
Dr. Patricia Stan

Oculoplastică, oftalmologie adulți

Citește CV
Dr. George Apostol

Oftalmologie adulți

Citește CV
Previous slide
Next slide

Cunoaște echipa NeoVista

Ne mândrim cu o echipă de medici oftalmologi și plasticieni supraspecializați în domenii diferite ale Oftalmologiei și ale Chirurgiei Plastice și Estetice.