operatie strabism
NeoVista
Operație de strabism. Când este necesară intervenția și cum te poate ajuta?
Strabismul este o afecțiune oftalmologică frecvent întâlnită în copilărie și presupune lipsa de paralelism dintre cei doi ochi. În prezenta strabismului, cei doi ochi nu vad aceeași imagine în același timp, pentru ca mușchii extraoculari responsabili cu mișcările oculare nu se coordonează.
1. Apariția strabismului
Strabismul la copii
Cauzele apariției strabismului și opetația de strabism
Debutul strabismului poate avea multiple cauze. Uneori acesta este o consecință a unei probleme de vedere. Un ochi care nu vede foarte clar din cauza unor dioptrii mai mari sau pentru ca are o problema de sănătate oculara, poate strabiza. Strabismul poate debuta la copiii care au nevoie de ochelari. În prezența unor dioptrii peste limita fiziologică, copilul face un efort foarte mare sa vadă mai bine. Strabismul apare secundar acestui efort. Exista forme de strabism din cauze necunoscute care apar la niște copii născuți la termen fără alte probleme de sănătate, existând uneori și o predispoziție genetică.
Exista strabism care apare în contextul unor probleme neurologice, O.R.L, care apar în urma unor infecții sau la cei care petrec foarte mult timp in fata ecranelor. Sunt mai sensibili copiii născuți prematur și copiii care au avut o suferință intra sau perinatală.
Cum vede copilul cu strabism?
Din cauza strabismului, copilul are o vedere monoculara. Acesta vede separat cu fiecare ochi în parte pentru că cei doi ochi nu privesc in aceeași direcție. Acest lucru se întâmpla pentru că la nivel cerebral, copilul dezvoltă un mecanism de protecție pentru a nu vedea doua imagini. Astfel, creierul învață să anuleze (suprime) imaginea ochiului care fuge. Dacă unul dintre ochi fuge mai des acesta devine leneș. Pentru că imaginea sa este suprimata frecvent, vederea nu se poate dezvolta normal.
2. Copilul cu strabism
Cum afectează strabismul dezvoltarea copilului?
În oftalmologie pediatrica se consideră că primii 3 ani de viață sunt cei mai importanți ani pentru dezvoltarea vederii. Un bebeluș se naște cu o vedere sub formă de umbre și ajunge treptat în apropierea vârstei de 3 ani să vadă aproape ultimul rând la panoul de examinare, să vadă bine culorile și să vadă corect în spațiu. La vârsta de 4 ani, vederea copilului este dezvoltată 80% ajungând la 7-8 ani sa se maturizeze, devenind asemănătoare cu vederea unui adult. Problemele de sănătate oculară diagnosticate și tratate cât mai devreme la o clinica de oftalmologie pediatrica, asigură copilului o vedere clară și o dezvoltare normală.
Mitul că strabismul trece pană la vârsta de 3 ani
- Strabismul este o afecțiune oculara ce trebuie tratata încă de la vârste fragede pentru a ajuta copilul sa își dezvolte vederea cat mai aproape de normal. Cu toate acestea, la nou-născuți, putem întâlni deviații strabice intermitente care apar in contextul in care bebelușul învață să vadă cu ambii ochi in același timp.
- După vârsta de 3-4 luni poziția ochilor ar trebui sa fie stabila. Orice strabism prezent la bebelușii mai mari de 6 luni nu este normal si nu trece fără tratament.
- La mulți bebeluși întâlnim pseudostrabismul sau falsul strabism. Bebelușii au ochii migdalați, exista la baza nasului o cuta de piele denumită epicantus care acoperă asimetric albul ochiului si creează aparența de strabism. Acești bebeluși nu au un strabism real, dar par ca stabilizează din cauza aspectului pleoapelor. Aceasta fizionomie specifica bebelușilor se schimba și dispare pana la 3 ani.
3. Tratamentul strabismului
Există un protocol complex de tratament pentru strabism. Prima etapă de tratament este reprezentată de portul de ochelari.
De multe ori strabismul se corectează doar prin portul de ochelari si nu se ajunge neapărat la operatie strabism. Pentru că aceasta formă apare la copiii cu dioptrii peste limita fiziologică, strabismul este o consecință a efortului vizual și a neclarității vederii. În momentul în care copilul începe să vadă clar și fără efort, strabismul se corectează.
Pentru strabismele intermitente, la pacienții cu vedere binoculară stabilă, se pot recomanda ochelari cu lentile prismatice și exerciții ortoptice.
Tratamentul cu ocluzor se recomandă doar in cazul în care vederea este mai slabă pe ochiul care fuge. În momentul în care vederea ochiului leneș se recuperează, este posibil ca ochiul sa nu mai fugă și acesta să se corecteze.
Pentru formele de strabism care nu se corectează prin portul de ochelari se recomandă intervenția chirurgicală ( operatie strabism )
4. Strabismul la adulți
Strabismul la adulți
De ce apare strabismul?
Strabismul este o afecțiune oftalmologică ce presupune lipsa de paralelism dintre cei doi ochi. În prezența strabismului, cei doi ochi nu vad aceeași imagine în același timp, pentru ca mușchii extraoculari responsabili cu mișcările oculare nu se coordonează.
Ce tipuri de strabism întâlnim la vârsta adultă?
- din copilărie – netratate sau reapărute la vârsta adultă
- dobândite la vârsta adulta care apar ca o consecința a:
- Diabetului zaharat necontrolat, HTAE necontrolate, boli tiroidiene (boala Graves), afecțiuni neurologice, Miastenia Gravis
- Accidente vasculare, tumori cerebrale
- Traumatisme în special la nivelul feței si capului
- Lezări musculare secundare unor intervenții chirurgicale la nivelul ochiului, pleoapelor sau orbitei
Cum se tratează strabismul la vârsta adultă?
La vârsta adultă, de cele mai multe ori, strabismul se corectează printr-o intervenție chirurgicală ( operatie strabism )
Operația de strabism
O operatie de strabism se recomanda în primul rand în scop funcțional, alinierea ochilor ajuta pacienții să vadă mai bine, le restaurează vederea binoculara (daca exista potențial de binocularitate), îi ajuta sa aprecieze mai corect distanțele dintre obiecte și le ameliorează câmpul vizual.
În cazul strabismelor prezente doar in anumite direcții ale privirii, operația de strabism se recomanda pentru îndreptarea poziției capului și pentru lărgirea ariei de binocularitate. De cele mai multe ori, pacienții aleg să stea cu capul aplecat sau înclinat pentru a evita zonele în care ochii nu sunt aliniați, deoarece văd dublu.
Corectarea strabismelor divergente intermitente, ajută pacienții să focalizeze mai bine când citesc și îi ajuta sa susțină mai ușor un efort vizual prelungit la apropiere.
Un alt beneficiu al operației de strabism este ameliorarea aspectului fizic. Cu ochii aliniați, pacienții arată mai bine, se simt mai bine și au o mai bună stimă de sine.
O operatie strabism se recomanda a fi realizată cât mai devreme de la debutul strabismului. Nu exista limita de vârsta pentru aceasta operație, se poate face începând cu vârsta de 6 luni.
Vedere dubla sau diplopia este una dintre posibilele complicații ale operației. Diplopia postoperatorie este foarte rară la copii. Înainte de orice intervenție se va investiga în cabinet riscul de vedere dubla și se va măsura care este unghiul de strabism ce poate fi corectat prin intervenție astfel încât pacientul sa nu vadă doua imagini postoperator.
Reapariția strabismului se poate întâmpla după operațiă, în special la pacienții fără vedere binoculara (pentru cei care vad cu ochii pe rand chiar dacă din punct de vedere estetic strabismul este corectat). Afectiunea poate să reapară după câteva luni sau după câțiva ani de la operatie strabism. Există pacienți care au nevoie de mai multe operații de-a lungul vieții, pentru a avea ochii aliniați. Dacă în urma operației vederea binoculara se restaurează, riscul de a mai face strabism este minim.
Intervenția se realizează in anestezie generala si poate dura între 30 de minute și câteva ore în funcție de complexitatea strabismului și de numărul de mușchi operați. Este o intervenție de microchirurgie și în urma operației nu rămân cicatrici vizibile. Chirurgul oftalmolog, operează mușchii oculari prin niște incizii conjunctivale foarte mici (pe mucoasa ce învelește ochiul). Funcția unui mușchi se poate slăbi prin mutarea inserției musculare mai în spate pe sclera sau se poate îmbunătății prin îndepărtarea unui segment muscular. Operația se poate realiza la unul sau ambii ochi.
Pacienții operați nu trebuie sa rămână internați. Aceștia se pot externa în aceeași zi și de cele mai multe ori nu este nevoie pansament. Pe o perioadă de 3 săptămâni trebuie să aibă o igienă riguroasă a ochilor și a regiunii perioculare și trebuie sa administreze tratamentul recomandat. Este foarte important sa evite colectivitatea și locurile aglomerate pentru a reduce riscul de infecție. Este important sa nu facă un efort vizual intens în special de aproape. În aceasta perioada este posibil sa apară ocazional vederea dubla pana când creierul se obișnuiește cu nouă poziție a ochilor.(Riscul de diplopie este evaluat pre operator de către medicul oftalmolog). Procesul de vindecare continua pana la 2-6 luni după operație când se resorb firele de sutură și se maturizează cicatricile.
Operația de strabism este de cele mai multe ori sigură dar ca orice intervenție chirurgicală are riscuri si complicații. Acestea nu sunt foarte frecvente și pot include:
- Subcorecția sau supracorecția strabismului (pacientul strabizează după operație în aceeași direcție sau ochiul începe să fugă în direcția opusă)
- Diplopia (vederea dublă)
- Modificarea formei fantelor palpebrale
- Modificarea dioptriilor
- Reacții adverse ale medicamentelor
- Infecție
- Sângerare
- Scăderea vederii
5. Operația de strabism
Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre operația strabismului
Tratamentul strabismului la Clinica NeoVista
- Strabismele convergente (Esotropie Infantila Esentială, Esotropia alternanta, Esotropia parțial acomodativă, Esotropia cu raport AC/A anormal)
- Strabismele divergente (Exotropia intermitentă, Exotropia alternantă)
- Sindromul Duane
- Strabismele paralitice (pareza NIV, NIII, NVI)
- Strabismele consecutive
- Operatie strabism
- Strabismele complicate (reinterventii, muschi derapati, muschi cu pseudo tendon și cicatrici vicioase, muschi restrictivi)
- Strabismele tiroidiene
- Strabisme post-traumatice
- Heavy eye syndrome
- Nistagmusul
- Strabismele verticale (pareza de mușchi oblic superior, Hipertropia, Hipotropia)