Oftalmologie pediatrică
Ce este oftalmopediatria?
Oftalmologia pediatrică (oftalmologie copii) este o supraspecializare a oftalmologiei care se ocupă de sănătatea oculară a copiilor și problemele de vedere specifice copiilor.
Controalele oftalmologice sunt esențiale în copilărie pentru că urmărim dezvoltarea normală a vederii pentru fiecare etapă de creștere, copilul având particularitățile lui, ne fiind un adult mai mic. Medicii noștri sunt calificați în oftalmologie pediatrică, având certificări internaționale și o carieră dedicată examinării și tratării micuților pacienți.
NeoVista este singura clinică din Dobrogea unde se consultă copii încă din primele zile de viață, folosind metode blânde sub forma de jocuri.
Echipamente de ultimă generație dedicate copiilor
În clinică, copiii au acces la echipamente medicale de ultimă generație adaptate fiecărei categorii de vârstă. Folosim auto-refractometre portabile și alte echipamente dedicate pentru oftalmologie pediatrică ce măsoară dioptriile copiilor cu mare precizie de la distanță. Aceste măsurători se pot face începând cu vârsta de 3 luni.
Încă din primele zile de viață, putem examina sănătatea segmentului anterior ocular cu ajutorul biomicroscopului portabil, și a retinei cu ajutorul oftalmoscopului direct și indirect și a retinofotografiei. Utilizăm tonometre portabile pentru verificarea tensiunii intraoculare.
NeoVista este prima clinică oftalmologică din Constanța specializată în oftalmopediatrie
Se consideră obligatoriu ca un copil să facă un control oftalmologic complet cel puțin o dată, până la vârsta de 3 ani.
Consultații oftalmologice pentru bebeluși și copii
Optotipul pentru oftalmologie pediatrica este adaptat copiilor. Acesta este panoul digital pe care copii trebuie să-l privească în timpul consultației.
Începând cu vârsta de 2 ani, copii pot recunoaște desene pe panou. Pentru copiii preșcolari există optotipul Snellen (“cu scaunele”) și optotipul cu litere/ cifre pentru copiii de vârstă școlară.
Testele pentru evaluarea vederii binoculare și stereoscopice (tridimensionale) sunt esențiale și se pot face începând cu vârsta de 2 ani. Folosim testul Worh, testele stereo Fly si stereo Lang. Evaluam vederea colorată, la copiii mici prin testul de asociere a culorilor de bază, iar la copiii mai mari folosim testele Ishihara.
Consultația oftalmologică a copilului este diferită față de adulți
În oftalmologie pediatrica se consideră că primii 3 ani de viață sunt cei mai importanți ani pentru dezvoltarea vederii.
Un bebeluș se naște cu o vedere sub formă de umbre și ajunge treptat în apropierea vârstei de 3 ani să vadă aproape ultimul rând la panoul de examinare, să vadă bine culorile și să vadă corect în spațiu. La vârsta de 4 ani, vederea copilului este dezvoltată 80% ajungând la 7-8 ani sa se maturizeze, devenind asemănătoare cu vederea unui adult.
Problemele de sănătate oculară diagnosticate și tratate cât mai devreme la o clinica de oftalmologie pediatrica asigură copilului o vedere clară și o dezvoltare normală.
Cunoaște echipa NeoVista
Ne mândrim cu o echipă de medici oftalmologi și plasticieni supraspecializați în domenii diferite ale Oftalmologiei și ale Chirurgiei Plastice și Estetice.
Obstrucția canalului lacrimo-nazal
Obstrucția Congenitală de Duct Lacrimo-Nazal este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la bebeluși dar poate apărea și la adulți.
Obstrucția canalului lacrimonazal este o afecțiune des întâlnită în cabinetul medicului oftalmopediatru, incidența sa în rândul nou-născuților fiind de aproximativ 10%.
Lacrimile de la suprafața oculară sunt drenate printr-un sistem canalicular spre fosele nazale. Orificiul de deschidere în fosa nazală poate fi blocat parțial sau total de membrana Hassner care nu s-a resorbit până la naștere. În acest caz, lacrimile stagnează în sacul lacrimal, produc o inflamație locală și stimulează secreția de mucus.
Publicat integral în Blog oftalmologie
Obstrucția canalului - evoluție, etape si dezobstrucția
Părinții de regulă sesizează după 7-10 zile de la naștere că unul sau ambii ochi ai nou-născutului prezintă o secreție oculară de tip mucos sau mucopurulent care determină aglutinarea cililor și împiedică deschiderea pleoapelor la trezire. În timpul zilei ochiul este lăcrimos, umed , poate prezenta secreție în exces ce necesită igienă locală frecventă, dar de regulă este alb, neinflamat, nedureros. Uneori acumularea în exces a secrețiilor în sacul conjunctival determină dilatația acestuia ce se observă ca o tumefacție spre baza nasului și sub pleoapa inferioară. Compresia în această zonă duce la evacuarea secreției mucopurulente prin punctele lacrimale situate în marginea pleoapelor.
Afecțiunea trebuie diferențiată de conjunctivitele neonatale ( prin infecție cu germeni materni în cazul nașterii pe cale vaginală: gonococ, chlamidia) și de o alta cauză de lăcrimare la nou-născut ( glaucomul congenital).
Evoluția poate fi de lungă durată pe parcursul a câtorva luni, cu perioade de remisie partial, în care secreția oculară e minima, persistând o lăcrimare excesivă, în condiții de vânt sau aer rece. O remisie spontană completă s-a constatat în 90% din cazuri, până la vârsta de un an. Totuși, cazurile trenante cu repetate suprainfecții și secreții oculare abundente, sau dilatația sacului lacrimal, au șanse minime de remisie spontană, astfel încât amânarea până la vârsta de un an a dezobstrucției prin sondaj local, devine supărătoare și frustrantă, atât pentru copil cât și pentru părinți.
– masajul asupra sacului lacrimal și a părții laterale a nasului instituit rapid și corect efectuat poate grăbi rezolvarea spontană a obstrucției.
– îndepărtarea secrețiilor purulente utilizând șervețele special impregnate cu antiseptic ușurează sarcina mamei și asigură confortul copilului
– tratamentul local cu antibiotic are ca scop rezolvarea suprainfecției și dispariția secrețiilor mucopurulente. De cele mai multe ori părinții sunt nelămuriți de faptul că problema nu s-a rezolvat după multiple tratamente locale cu picături, în schimb masajul local poate fi ignorat sau incorect efectuat.
Sondajul canalului lacrimal este o măsură terapeutică ce are ca scop permeabilizarea canalului lacrimal prin perforarea obstacolului ( membrane, stricturi) utilizând o sondă cu vârf bont. Decizia privind momentul oportun al sondajului se face diferențiat în funcție de simptomatologia pacientului, gravitatea suprainfecțiilor, frecvența tratamentelor efectuate sau a încercărilor anterioare de dezobstrucție prin sondaj, astfel încât unele cazuri necesită rezolvare înainte de vârsta de 6 luni a copilului. Recidiva după primul sondaj este mai frecventă când acesta se efectuează tardiv după vârsta de 6 luni , datorită inflamației îndelungate a mucoasei canalului lacrimal, ce determină refacerea structurilor și reapariția simptomatologiei. În cazul recidivei, uneori este necesară introducerea unui tub siliconic în canalul lacrimo-nazal, ce permite menținerea deschisă a acestuia, asigurând un flux normal al lacrimilor, și vindecarea completă a mucoasei inflamate. Tubul de silicon se extrage după un interval de 2-3 luni și nu produce disconfort în acest interval.
Consultații oftalmologice copii
- Consultații oftalmologie pediatrica
- Evaluarea acuității vizuale
- Evaluarea vederii binoculare
- Evaluarea vederii stereoscopice
- Evaluarea sensibilității la culori
- Evaluarea poziției ochilor și a motilității oculare
- Măsurarea dioptriilor după cicloplegie (picături)
- Măsurarea unghiului de deviație strabic
- Măsurarea tensiunii intraoculare
- Evaluarea sănătății polului anterior ocular și a retinei
- Prescrierea de ochelari și de lentile de contact moi
- Diagnosticul și tratamentul infecțiilor și inflamațiilor oculare: Conjunctivite, Keratite, Uveitelor Pediatrice, Blefarite, Celulite Orbitare
- Diagnosticul și tratamentul Obstrucției congenitale de canal lacrimonazal
- Diagnosticul și recuperarea Ambliopiei
- Controlul progresiei Miopiei
- Diagnosticul și tratamentul Strabismul
- Evaluarea și tratamentul Diplopiei
- Prescrierea lentilelor de contact dure (Ortokeratologie)
Operații oftalmologie pediatrica
- Operatia de Strabism
- Intervenția pentru Nistagmus
- Intervenția de Dezobstrucție a căilor lacrimale
- Intervenția de Tubaj a căilor lacrimale
- Cura chirurgicală a Chalazionului
- Cura chirurgicală a Chistului Dermoid
- Excizia formațiunilor tumorale conjunctivale si palpebrale
- Injecții cu Toxina Botulinică pentru corectarea microstrabismelor